Lagkager!

Sigrid er nu blevet 6, og i modsætning til hende har mine lagkager stadig nogle børnesygdomme. Men også potentiale til at overleve.

 

Nogle generelle temaer i smag som jeg nyder en del:
Alt hindbær med en antydning af vanilie
Hindbær/fersken (peach melba)
Hindbær/mandel – enten med en mandelkrokant, eller med makroner og hindbær smuldret (makroner uden ‘naturlig aroma’ er svære at finde, men klart bedst)
Jordbær i sig selv
Jordbær med hyldeblomst
Jordbær med hybensirup
Jordbær og blåbær

Generelle principper: Lys, enkel, sommerlig smag om det så er februar og på nordpolen. Ingen sprut, period.

Her følger opskriften på to af dem:

Jordbærlagkage
Jordbærlagkage med hybensirup og hyldeblomstsirup, toppet med chokolade 

 Ca 2 bakker jordbær,
Flødeskum af ca 1/2 L 38% piskefløde, eller mere
50-100 g mørk chokolade, 50-70%
3 lagkagebunde (se anden post for lagkagebunde, søg evt på Vema)
Sirup af hyldeblomst (saft), hyben eller lignende
Lys rørsukker

Lad mig starte med en indrømmelse: Jeg væder altid mine lagkadebunde alt for meget. Se billede under næste lagkage, markeret med ‘fejl’. Og lad være med at gøre det samme, ikk’!

Undskyld elendig billedkvalitet. Det viser at jeg ikke går op i den slags ting.

Start med at piske en masse flødeskum.
Væd den nederste lagkagebund lidt med sirup – den må ikke søbe.
Lav et basislag: fyld helt op med jordbær, strø lidt sukker ud over, fyld godt op med flødeskum (se fotos nedenfor)
Læg ny bund på. Gør også denne lidt våd. Læg nyt lag jordbær på med lidt strøsukker.
Lav en en jordbærcreme: rigeligt med jordbær blendet med sukker, det skal blive (næsten!) syltetøjs-sødt, og bland det let med flødeskum.
Spred cremen ud over bærrene.
Læg tredje bund over. SKal ikke vædes.
Pynt med hvad man vil, men tyndt dækkende lag flødeskum, med jordbær lagt fint (hjerteformet med spidsen udad) over, og strø så halv-grovhakket chokolade over. Voila.

Hindbær/fersken lagkage
Hindbær/fersken lagkage toppet med hindbærcoulis glasur (peach melba)

2 pakker frosne eller friske jordbær
En god del vaniliesukker
Flødeskum af ca 1/2 L piskefløde 38%, eller mere
3 lagkagebunde (se anden post)
6-8 modne ferskner, udkernede, skrællet (når de er kvarte eller halve er det nemmest), skøret i 1 cm skiver. Gem kernerne, de kan bruges til endnu mere nørdede ting.
Flormelis til glasur, og/eller
Friske hindbær til pynt

Se billederne fra jordbærlagkagen og fra hindbærlagkagen

Lav en hindbærsyltetøj med minimalt forbrug af vand, koges med vaniliesukker (se * nedenfor). Afkøles. Drænes. Gem ‘vandet’.
Læg første bund op.
Spred et lag af den drænede syltetøj udover bunden.
Dæk helt over med ferskenskiver.
Dæk igen over med tykt lag flødeskum
Læg næste lag på.
Hvis der er smattede ferskener, smør dem ud over bunden sammen med hindbær. Ellers blot hindbær.
Lav en creme som ovenfor af hindbær, lidt ekstra vaniliesukker og masser af flødeskum. Den skal være i god balance af syre, sødme og fedme.
Strø rundhåndet udover anden bund.
Læg tredje bund på.
Lav en glasur af masser af flormelis med det opvarmede, næsten kogende ‘vand’ fra hindbærrene.
Hæld over. Pynt evt med friske jordbær
Alternativ: pynt med et ekstra lag af hindbærcremen

Den skal være tykkere end på fotoet nedenfor!

Husk at lade børn og barnlige sjæle slikke skålene.

*Vaniljesukkeret laves selvfølgelig med at have en masse udskrabede og ike-skrabede men flækkede vaniljestænger trykket ned i et kg rørsukker, med løbende udskiftning af begge dele.

Jordbrlagkage_lag_2_i_gangJordbrlagkage_lag_2_med_sukker_uklarJordbr_i_foodprocessor_frJordbrpure_og_fldeskum_uklarJordbrcreme_frdigJordbrlagkage_frdigPeach_melba_lagkage_lag_1Peach_melba_lagkage_lag_1_-_med_fejlmeddelelsePeach_melba_lagkage_lag_1_frdigJordbrlagkage_profilHindbrlagkage_profil

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s