Tonicvand

Den lidt modificerede udgave af Jeffrey Morgenthalers tonic. Eksperimentér! Put f.eks. lidt grape i, tilsæt nogle dråber agurkesaft efter kogning inden afkøling, etc. OPDATERET FLERE GANGE: se nedenfor. Basisopskrift også ændret.
Tonic koncentrat
Overflade (zest) og juice fra 1 lime+1 citron+1 appelsin
25-30 g kinabark
50-60 g citronsyre
1 tsk knust koriander
1 tsk afskallede, knuste kardemomme
1/2 tsk knust allehånde
1 hakket citrongræs
1/4 tsk salt
500-750 mL vand

Koges op under låg, bobler i 20 minutter. Sies.

Sukkersirup: 1 del lys rørsukker 1 del vand Omrøres lige under kogepunktet Koncentrat og sirup blandes i 1:1 forhold.

Toniksiruppen tilsmages nu eventuelt med en reference som Fentiman’s eller Fever tree ved siden af, med citronsyre/citronsaft og sukker. Afkøles inden brug.   Blandes ca. 1:6 – 1:4 med danskvand. Pokkers godt.

UPDATE 1:   Flere varianter af ovenstående. 1. Katrine duttens no bullshit variant Drop krydderier. Som citrus, brug 4 lime. Brug 2 citrongræs 2. Min kompromissøgende (delvis BS) variant efter Katrine: Brug krydderier Som citrus, brug 3 lime og 1 citron. 3. Min yndlingsvariant Drop appelsin. Brug en rød grape (eventuelt en halv) 4. Idiotisk udgave Iblandet frisk mynte under kogning, og et glas frisk agurkesaft når gryden tages af. Hvad fanden skulle det dér?

UPDATE 2: Jeg har lige læst denne opskrift http://www.chow.com/recipes/28699-spiced-tonic-water Der skal bruges 2 1/4 teskeer kinabark 4 1/2 teskeer stærkere vodka (50% – almindelig er sikkert fint!) 500 mL agavenektar (1:1 rørsukker sirup kan sagtens anvendes) 600 mL vand 60 mL/lidt over 1/2 dL tørret appelsinskal (husk evt at anvende usødet pomeransskal hvis du har det) 80 mL/lidt under 1 dL enebær (whoa!!) 60 mL/lidt over 1/2 dL sichuan pebre (spørg i Krydderiet i Tovrehallerne, hun har alt) 2 spiseskeer grønne kardemommer (prøv at øge det lidt, og supplér/erstat med sort kardemomme uden skal) 3 3/4 tsk citronsyre Overflade (uden det hvide) og saft fra 5 1/2 lime En noget anal opmåling… Fremgangsmåde: Bland vodka og kinabark og lad stå et døgn. Smid blandingen og alt det andet i en gryde, kog i en halv time (pas på, spritten brænder af) Si blandingen i en si, gerne i et saftklæde eller en stempelkande, velafvasket. Smid på flaske/brug når afkølet. Blandes 1:6. Hvis du bruger den her – smid mig lige en kommentar🙂

UPDATE 3: jeg lavede min mest tonic-agtige udgave endnu i går. Den fulgte fuldstændig standardopskriften ovenfor, udover at jeg ikke overdrev krydderierne, udelod citrongræs og erstattede 1/4 af kinabarken med ensian. Citrusfrugterne fik 1/2 ekstra lime, og i stedet for 1 appelsin anvendte jeg 1/2 appelsin og 1/2 rød grape. Ig endelig målte jeg tonikblandingen op, inden det kogte i gryden, og toppede op med vand til oprindeligt volumen efter filtrering.

Update 4: Lars Dahlager fra Politiken har delt denne bornholmske variant med betydelig mindre kinabark og citronsyre, betydelig mere citrongræs. Den lyder faktisk  ret godt. Jeg går i gang med et batch nu. http://politiken.dk/mad/ECE3259072/saa-nemt-er-det-at-lave-din-egen-tonic-til-gten/

Ingredienser

4-6 stk stilke af citrongræs, knust (ca. 250 ml)

1 1/2 spiseskefuld kinabark (hele stykker, ikke knust) – kinabark fås på nettet eller i helsekosten

1 liter vand

Skal og saft af 3-4 citrusfrugter (lime, appelsin, citron, grapefrugt)

6 knuste allehånde-bær (eller 1/4 teskefuld stødt allehånde)

20 gram citronsyre

750 gram sukker

1/2 stjerneanis (kan udelades)

Tips: Variationer, der virker godt, er en stor håndfuld citronmelisse eller ca. 1 liter friskplukkede hybenroseblade.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s